Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Problemy intymne > Zdrowie seksualne przy menopauzie

Koperek solony

Koper często używamy w kuchni, ale musimy pamiętać,że nie tylko suszony, czy mrożony ,ale również właśnie jest wykorzystywany jako przetwory. To bardzo smaczny i zdrowy dodatek do mięs i sosów. Oto krótki przepis na koperek solony. 500 g koperku, 150 g soli. Do solenia należy przeznaczyć świeżo zerwany koperek. Należy go przebrać, odrzucić łodyżki, opłukać, dokładnie osączyć i pozostawić do obeschnięcia rozłożone pojedynczą warstwą na ściereczce. Koperek pokroić i ułożyć w słoikach, przesypując każdą warstwę solą. Mocno ubić i zakręcić słoiki. Przed użyciem należy koperek opłukać z soli w zimnej wodzie. Można też koper zalać zalewą przygotowaną z 750 ml wody, 200 g soli i soku z cytryny. Gorącym płynem zalać koperek i szczelnie zamknąć. Musimy jednak pamiętać ,że takie przetwory nie powinny stać dłużej niż rok.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.