Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Grypa > Grypa u osób starszych

Konfitury z cytryn.

Pyszny cytrusowy smak zachowany w słoiku. Idealny dodatek do deserów i ciast. Świetny także do wieczornego podjadania. Należy wypróbować jeden ze sposobów na konfiturę z cytryn. Składniki : 1 kilogram cytryn, 2 kilogramy cukru, 250 mililitrów wody. Cytryny umyć starannie szczoteczką w gorącej wodzie i opłukać. Zalać zimną wodą i zmieniając ją codziennie moczyć owoce przez 3 dni. Wyjąć i nakłuć wykałaczką. Zalać w rondlu dużą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu, aż będą miękkie. Ostudzić cytryny i pokroić na cienkie plasterki, usuwając pestki. Z 1,25 kilograma cukru i wody ugotować syrop i kiedy nieco przestygnie, zalać nim cytryny. Po kilku godzinach syrop zlać, dodać 250 gran cukru, zagotować, usunąć pianę i ponownie zalać cytryny. Powtarzać te czynności jeszcze dwa razy, dodając po 250 gram cukru do syropu i podgrzewając go usuwać pianę. Na koniec gotować cytryny w syropie 15 minut i gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Konfitury z cytryny są wspaniałym dodatkiem do herbaty w długie, zimowe wieczory- a ileż mają naturalnej witaminy C.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.