Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Grypa > Sposoby rozgrzania w czasie grypy

Konfitury czyli najlepsze przetwory

Konfitury można przyrządzać ze wszystkich gatunków owoców , ale w kuchni polskiej najczęściej robi się je z wiśni, malin, truskawek, moreli, poziomek, agrestu, owoców róży. Smaży się je w płaskim rondlu o grubym dnie w syropie z cukru i wody. Stężenie cukru należy zwiększać w czasie smażenia, dodając go porcjami do owoców. Owoce lepiej nasiąkają cukrem i nie rozpadają się , jeśli przerwie się ogrzewanie na kilka godzin. Smażyć zawsze należy na małym ogniu, aby owoce nie wysuszyły się i nie stwardniały. Konfitury możemy podawać na zimno lub ciepło. Konfitury po ugotowaniu zawsze przekładamy do wyparzonych słoików. Konfitury z niedrylowanych owoców mają lekko gorzki, specyficzny smak. Konfitury możemy użyć również do dekoracji deserów i tortów. Kilka propozycji konfitur: z brzoskwiń, z arbuza, z jeżyn, z malin, z orzechów włoskich, z truskawek, z cukinii, z wiśni, z agrestu, z cytryn. Przepisów jest bardzo dużo, trzeba jedynie znaleźć smaki, które najbardziej nam odpowiadają.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.