Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Zdrowie dziecka > Badania kontrolne dziecka

Kompoty z sezonowych owoców

W kuchni polskiej kompoty były od zawsze bardzo popularne. Podawano je na zakończenie każdego niemal posiłku. Kompot wiśniowy był nieodzownym dodatkiem do pieczonego drobiu i dzikiego ptactwa, a kompot z suszonych owoców tradycyjnym daniem wigilijnym. Kompoty przygotowuje się na dwa sposoby : owoce obgotowuje się w syropie, po czym razem przelewa do słoików, albo napełnia się słoiki surowymi owocami i zalewa gorącym syropem. Kompoty które chcemy dłużej przechowywać należy pasteryzować. Dodaje się do nich nieco więcej cukru, a przed podaniem można je rozcieńczyć wodą. Możemy również wykorzystać owoce z kompotu, podać je do pasztetów, drobiu, pieczonej cielęciny. Używa się ich też do dekoracji dań zimnego bufetu i deserów. Przykładowe kompoty: z wiśni, z jabłek, z gruszek, z suszu, z moreli, ze śliwek. Pamiętajmy,że dla aromatu możemy dodać goździki, wanilię, cynamon, skórkę pomarańczową.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.