Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Grypa > Grypa u osób starszych

Kolendra do wielu potraw

Kolendra, to rodzaj rośliny z rodziny selerowatych. Pochodzi z nad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzowała się również w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiana, rzadko, można najczęściej spotkać ją zdziczałą. Kolendra ma bardzo dużą wartość odżywczą, w jej składzie znajdziemy wiele minerałów takich jak sód, potas, węglowodany, białko, witaminy. Ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni: nadaje się do mięs, ryb, dziczyzny, farszów, pasztetów, sosów, a także jest dodatkiem do gotowanej kapusty i grochu. Często wykorzystuje się ją jako dodatek do sosów, pieczonych pomidorów czy innych warzyw. Możemy ją również dodawać do domowych przetworów np. marynowanych ogórków. Kolendra wzmacnia i pogłębia smak ciast i pierników. Nadaje specyficzny i leczniczy smak robionym nalewkom. Jest to zatem przyprawa, którą bardzo często wykorzystuje się w kuchni. Można z niej korzystać na wiele sposobów. Jej zastosowanie w daniach na pewno będzie miało pozytywny skutek. Warto zatem z niej korzystać, ponieważ może zaskoczyć nas swoim aromatem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.