Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Warzywa i owoce > Kalafior, biała głowa

Kawior, elegancki i wytrawny

Kawior to nie zapłodnione jaja ryb z gatunku jesiotrowatych, solone i oczyszczane na specjalnych sitach. Nazwa “kawior” jest zastrzeżona dla jaj ryb jesiotrowatych, takich jak jesiotr, bieługa czy siewruga. Produkuje się kawior jednorodny gatunkowo lub mieszany, a także prasowany. Za najcenniejszy uważa się kawior z bieługi. W sprzedaży znajduje się również ikra z ryb łososiowatych tzw. kawior czerwony. Kawior podaje się schłodzony, ale nie zamrożony, w miseczce ułożonej na lodzie. W kuchni staropolskiej podawano kawior we wgłębieniu wydrążonym w bryle lodu-najpiękniejsze przystawki. Do kawioru podaje się białe pieczywo lub grzanki oraz masło i cytrynę w cząstkach. Można go też podawać z blinami lub pieczonymi kartoflami. Do kawioru podajemy wytrawnego szampana, białe wino lub zamrożoną czystą wódkę. Kawior nie tylko elegancko prezentuje się na stole ale przede wszystkim bardzo dobrze smakuje. Źródło: http://dietakapusciana.com.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.