Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Leczenie naturalne > Miód na przeziębienie

Kawior, elegancki i wytrawny

Kawior to nie zapłodnione jaja ryb z gatunku jesiotrowatych, solone i oczyszczane na specjalnych sitach. Nazwa “kawior” jest zastrzeżona dla jaj ryb jesiotrowatych, takich jak jesiotr, bieługa czy siewruga. Produkuje się kawior jednorodny gatunkowo lub mieszany, a także prasowany. Za najcenniejszy uważa się kawior z bieługi. W sprzedaży znajduje się również ikra z ryb łososiowatych tzw. kawior czerwony. Kawior podaje się schłodzony, ale nie zamrożony, w miseczce ułożonej na lodzie. W kuchni staropolskiej podawano kawior we wgłębieniu wydrążonym w bryle lodu-najpiękniejsze przystawki. Do kawioru podaje się białe pieczywo lub grzanki oraz masło i cytrynę w cząstkach. Można go też podawać z blinami lub pieczonymi kartoflami. Do kawioru podajemy wytrawnego szampana, białe wino lub zamrożoną czystą wódkę. Kawior nie tylko elegancko prezentuje się na stole ale przede wszystkim bardzo dobrze smakuje.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.