Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Ciąża > Badania niezbędne w ciąży

Kanapki i kanapeczki

Do każdego rodzaju przygotowywanych kanapek należy dobrać odpowiedni gatunek pieczywa. Najczęściej używa się pieczywa pszennego, zwłaszcza podłużnych bułek, które kroi się ukośnie. Większe kanapki robi się przeważnie z chleba razowego. Odmianą kanapek są faszerowane długie bułki, które po wydrążeniu napełnia się masą, a po ochłodzeniu w lodówce- kroi na kromki. Osobny rodzaj kanapek to sandwicze. Składają się one z dwóch lub trzech kromek chleba okrojonego ze skórki, pomiędzy które wkłada się wędlinę, żółty ser, łososia wędzonego, pasty, sałatę, pokrojony ogórek lub pomidor. Tajemnica przyrządzania smakowitych kanapek polega na łączeniu różnych składników  w niecodzienne kompozycje smaków i kolorów. Możemy przygotować jeszcze jeden kulinarny sposób podania kanapek tzw. tartinni, tj. małe kanapki z pieczywa wyciętego foremką w kształt kółka, rombu itp. Jak widać, kanapki i kanapeczki można przygotować na różny sposób z wykorzystaniem różnych produktów. Mogą one być standardowych rozmiarów lub robione w typowo zmniejszonych kształtach. Wtedy bardzo szybko można je zjeść.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.