Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przeziębienie > Sposoby na katar

Kalafior, biała głowa

Kalafior był uprawiany już w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce pojawił się pod koniec XVI wieku. Częścią jadalną kalafiora są rozgałęzione, zgrubiałe pędy kwiatowe zakończone tzw. różą. Kalafior przed gotowaniem należy obrać z liści i dokładnie opłukać. Można go gotować w całości lub podzielony na różyczki, zawsze bez przykrycia, aby ulotniły się nieprzyjemne olejki eteryczne. Kalafior tak jak wszystkie warzywa z rodziny kapustowatych jest bogatym źródłem składników odżywczych, między innymi witaminy C. Kalafior jest sycący. Nie tuczy, jeśli spożywa się go bez dodatku tłustych sosów. Dodanie do kalafiora pikantnych przypraw, takich jak czosnek, kminek czy kolendra, ułatwia jego trawienie. Siarka zawarta w kalafiorze sprawia, że podczas gotowania wydziela się nieprzyjemny zapach. Gotowanie pod przykryciem może go jeszcze nasilić i zepsuć smak. Kalafior jest bardzo ciekawym warzywem, które można zjeść bardzo szybko. Więc warto z niego korzystać w kuchni jak najczęściej. Jego delikatny smak, może być nie tylko głównym daniem ale również wspaniałym dodatkiem do potraw.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.