Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przyprawy > Imbir nie tylko do herbaty

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Przepis na pyszny obiad nie tylko świąteczny. Dokładnie wymieszaj pół szklanki oleju, łyżeczkę soli, garść majeranku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kaczkę sprawioną około dwa kg umyj, osusz i natrzyj marynatą. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Cebulę posiekaj, przesmaż na margarynie, przepuść z mięsem przez maszynkę (wcześniej ugotowane mięso drobiowe około 80 dag). Dodaj żurawinę i trzy jabłka pokrojone w ćwiartki. Wbij cztery jajka, dopraw według uznania, dokładnie wymieszaj. Farszem wypełnij kaczkę i zaszyj otwór w tuszce. Piecz w rękawie do pieczenia, obłożoną pozostałymi jabłkami pokrojonymi w grube plastry i żurawiną, przez mniej więcej dwie godz. Pół godz. przed wyjęciem przetnij folię, by kaczka się mogła zarumienić na złoty kolor. Po wystygnięciu (najwcześniej po 12 godz) wyjmij sznurki. Serwuj w całości lub pokrój przed podaniem. Na półmisku udekoruj świeżymi ziołami (gałązką rozmarynu, pęczkiem świeżego tymianku). Najważniejsze, aby kaczka podczas pieczenia za bardzo nie wyschła, więc warto “podlewać” ją sosem.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.