Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przeziębienie > Zbijanie gorączki

Jedzenie a nowotwory

Im lepiej się jada, tym mniejsze szanse na pojawienie się nowotworów. Oczywiście nie zawsze jest to reguła i nawet wielbiciele bardzo zdrowego sposobu żywienia mogą zachorować, jednak zdrowe odżywianie znacząco zmniejsza szanse na pojawienie się nowotworu. Wraz z żywnością mocno przetworzoną, pełną tłuszczu i konserwantów do ciała dostają się liczne substancje trujące, które po skumulowaniu się mogą spowodować, że w organizmie rozwiną się złośliwe komórki.
Najlepszą dietą do unikania choroby są: dieta śródziemnomorska, dieta północna, a także dieta wzorowana na produktach spożywanych w Japonii. Każda z tych diet zawiera zalecenie spożywania dużej ilości ryb oraz owoców morza. Powoduje to dostarczanie organizmowi jodu, ale przede wszystkim kwasów omega-3 i omega-6, które wpływają na układ nerwowy oraz eliminują rozwój stanów zapalnych, które mogłyby doprowadzić do rozwoju nowotworu. Należy jeść ich więcej rezygnując z czerwonego mięsa. Wśród mięs najlepiej wybierać drób, szczególnie indyka. Dodatkowo dieta powinna opierać się w dużej mierze na produktach pełnoziarnistych, owocach i warzywach, konieczne jest wyrzucenie z jadłospisu produktów konserwowych, np. pasztetów czy mielonek w puszkach. Dobrze sprawdzi się również popijanie zielonej albo czerwonej herbaty, ponieważ obie zawierają polifenole zwalczające wolne rodniki.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.