Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przepisy > Kaczka z jabłkami i żurawiną

Imbir nie tylko do herbaty

Imbir, rodzaj byliny z rodziny imbirowatych, występuje w południowej Azji. Korzenie imbiru są soczyste i aromatyczne. Wskazane jest, aby najlepiej używać świeżych, pokrojonych w płatki lub posiekanych korzeni. Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy skorzystać z jego cudownych właściwości. Rodzaje imbiru: w całości, sproszkowany, kandyzowany, marynowany, w Chinach – konserwowany w zalewie z cukru. Imbir stosujemy dla urody: w preparatach wyszczuplająco-modelujących, dodawany jako “moc” męskich wód toaletowych. W kuchni : surowy do owoców morza, tłustych potraw. Mielony do potraw słodkich – ciast, sałatek owocowych. Do pieczenia jabłek. Imbir posiada również szeroką skalę właściwości leczniczych: ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, leczy przeziębienie, migreny, działa przeciwobrzękowo, dba o jamę ustną, zwiększa koncentracje, polepsza krążenie krwi. Imbir ma bardzo charakterystyczny smak, który od razu jest wyczuwalny w potrawach i deserach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.