Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Układ krążenia > Ruch a układ krążenia

Grzanki do różnych dań

Grzanki to kromki pieczywa zapiekane lub smażone ze słodkim lub słonym farszem. Podawane są często jako dodatek do wina, zup, koktajli. Mogą też być jedną z przystawek. Grzanki należy robić z pieczywa świeżego, gdyż czerstwe podczas pieczenia zbytnio wysychają i stają się twarde. Używa się pszennych bułek, chleba zwykłego, chleba tostowego oraz chałek drożdżowych. Można też używając różnorodnych foremek, nadać kromkom dekoracyjne kształty. Grzanki robi się z rozmaitymi farszami słonymi i słodkimi; od najprostszych, posmarowanych czosnkiem, posypanych bazylią i solą lub ze słodkiej bułki- z cukrem i cynamonem, do nieco bardziej skomplikowanych- smażonych z nadzieniem krewetkowym. Grzanki mogą być wykorzystywane jako sam dodatek np. do zup. Można z nich jednak robi również dania, wtedy będą ich głównym składnikiem. Warto próbować wykorzystywać je na różny sposób aby przekonać się jak wiele rzeczy można z nich robić. A na pewno zaskoczymy się, jak łatwo je wykorzystać i jak dobry mogą mieć smak.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.