Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Dżemy, owoce zamknięte w słoiku

Gałka muszkatołowa

Z owoców drzewa muszkatołowego jako przyprawy używa się zarówno gałki, jak i osnówki otaczającej nasiono tzw. kwiatu muszkatołowego. Nasienie ulokowane w pestce zawiera około 15 procent olejku eterycznego. W kuchni gałka używana jest do pasztetów, farszów, sosów, potraw duszonych, ciast (pierników), ponczu. Kwiat dodawany jest do sosu beszamelowego, zup, sufletów i dań ze skorupiaków. Gałka muszkatołowa ma również swoje zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym ze względu na swoje olejki eteryczne. Gałkę stosuje się również do produkcji wódek. Tak jak większość przypraw ma swoje zastosowanie także w lecznictwie. Nie ma problemu z zakupem, gdyż paczkowaną możemy dostać na stoiskach z przyprawami w każdym sklepie. Najczęściej występuje pod postacią suszoną, więc warto ją mieć w swojej kuchni, głównie dlatego, że pasuje do różnych potraw i warto jej używać do polepszenia smaku dań. Ma ona bardzo charakterystyczny aromat, mocny, więc warto stosować ją początkowo, w małych ilościach.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.