Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Leczenie naturalne > Płukanki nosa i gardła

Galarety na słodko i słono

Galareta to zagęszczony wywar zastygły z nóżek cielęcych lub wieprzowych, drobiu, lub głów i ości rybnych, z dodatkiem warzyw i przypraw. Galareta służy do oblewania dań, wchodzących w skład zimnego bufetu. Można ją też wylać do formy i po zastygnięciu pokroić w kostkę lub posiekać i użyć do dekoracji dań. Galarety dodaje się do majonezu, który ma być użyty do dekoracji dań. Są one też składnikiem galaretek, czyli zimnych przekąsek składających się z kawałków mięsa, drobiu, ryb, warzyw lub owoców połączonych galaretką. Dzięki temu że w pierwszej fazie ma ona płynną konsystencję, można nadać jej dowolną formę np. babki czy pierścienia. Można też oziębić ją w małych foremkach. Galaretę można zabarwiać na różne kolory np. szpinakiem na zielony; szafranem na złoty; sokiem z buraka na różowy. Jak widać popularne galarety nie występują jedynie na słodko. Coraz częściej w naszej kuchni przygotowujemy je na sposób wytrawny, czyli na słono. To typowo polski dodatek i przekąska, więc warto ją przygotowywać np. na spotkaniach z zagranicznymi gośćmi.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.