Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przepisy > Babka piaskowa

Galaretki owocowe

Pierwszą czynnością przy przygotowaniu galaretek jest wyciśnięcie soku z owoców. Możemy to zrobić za pomocą sokowirówki, praską do wyciskania owoców, a także odciskając zmiażdżone owoce w płótnie lub kilkakrotnie złożonej gazie. Galaretki przyrządza się z jabłek, agrestu, pigwy, porzeczek i innych owoców bogatych w pektyny lub z owoców jagodowych, do których należy dodać wyciąg pektynowy albo cukier żelujący i zagęścić przez odparowywanie. Galaretka jest gotowa kiedy jej kropla wylana na talerz nie rozpływa się. Przygotowując galaretki można do soku dodać preparat żelujący w ilości podanej na opakowaniu. Przyspieszy on proces krzepnięcia galaretki. Przykładowe galaretki: z żurawin, z winogron, z pigwy, z jarzębiny, z jabłek, z agrestu, z moreli. Galaretki z moreli używa się do lukrowania ciasteczek, ciast i tortów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.