Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przyprawy > Gałka muszkatołowa

Figi, nie tylko suszone

Świeże figi źle znoszą transport, gdyż łatwo je uszkodzić i z tego powodu większość kupowanych u nas to figi suszone. Figi możemy spotkać w dwóch kolorach: czarne i zielone. Suszone figi to bogate źródło potasu, dość dobre wapnia, żelaza i magnezu. Od wieków owoce te były stosowane w leczeniu takich chorób jak nowotwory, choroby wątroby czy hemoroidy. Spożycie kilku suszonych fig zazwyczaj działa przeczyszczająco. Suszone figi zawierają bardzo dużo cukru, dlatego też spożywane zbyt często mogą powodować próchnicę zębów. Paczkowane suszone figi możemy kupić w większości delikatesów, supermarketów czy sklepów ze zdrową żywnością. Są niezastąpionym dodatkiem do wielu ciast i deserów. Dodaje się je często do płatków śniadaniowych, a czasem także do kompotów z suszu, który najczęściej podawany jest jako napój świąteczny.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.