Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przyprawy > Aromatyczne goździki

Dżemy, owoce zamknięte w słoiku

Dżemy przyrządza się z owoców zawierających dużo pektyn : czarnych porzeczek, agrestu, truskawek, jabłek, gruszek, jarzębiny. Do ich smażenia można używać preparatów żelujących, powodujących szybsze zgęstnienie przetworu. Do najczęściej spotykanych dżemów domowej roboty możemy zaliczyć kilka bardzo zdrowych: dżem ze śliwek, dżem z czarnych porzeczek, dżem z brzoskwiń, dżem z dyni i żurawin. Takie dżemy to również świetny dodatek do pieczonego mięsa i drobiu. Składniki do dżemu możemy mieszać zarówno kolorystycznie jak i smakowo. Prosty przepis na dżem z brzoskwiń: 1 kg brzoskwiń, 500 gram cukru, 200 ml wody. Brzoskwinie umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, przeciąć na pół i usunąć pestki. Twardsze owoce pokroić na kawałki, a bardziej miękkie rozgotować z jedną łyżką wody. Ugotować syrop, do wrzącego włożyć rozgotowane brzoskwinie. Gotować 15 minut i dodać owoce w kawałkach. Gotować powoli, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić słoiki i cieszyć się wyjątkowym smakiem dżemu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.