Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przetwory > Pikle

Dynia marynowana

Coraz częściej w naszych ogródkach, czy na działkach uprawiamy dynię. Dlatego też większość z nas zajęło się przetworami z tego warzywa. Dynia marynowana jest smacznym dodatkiem do mięsa. Jej słodko-kwaśny smak idealnie harmonizuje z piersią kurczaka czy schabem. Prosty przepis na marynowaną dynię: jeden kilogram dyni, sól, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, sześć goździków. Dynię należy umyć, obrać, przekroić, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Gotować 3 minuty w osolonej wodzie i odcedzić. Z cukru, octu, cynamonu i goździków i 500 ml wody ugotować zalewę. Do gorącej zalewy wrzucić dynię i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklista. Ułożyć ciasno w słoikach i zalać marynatą. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 85 stopni. Możemy również marynować dynię tylko i włącznie na słodko. Źródło: http://smakoszanka.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.