Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przekąski > Zielony groszek

Dodaj jałowiec

Jałowiec jest wiecznie zielonym krzewem występującym prawie we wszystkich krajach półkuli północnej. Początkowo ceniono go przede wszystkim za jego właściwości lecznicze, z czasem jednak zaczęto wykorzystywać jego walory przyprawowe. Jałowiec ma aromatyczny, leśny, balsamiczny zapach oraz słodko-żywiczny smak. Suszone owoce jałowca są dodatkiem do kiszonek i marynat, świetnie harmonizują z dziczyzną, pasztetami, kapustą. Jałowiec powszechnie wykorzystuje się do produkcji wędlin. W przemyśle alkoholowym nadaje charakterystyczny aromat ginowi, jałowcówce, likierom. Wspaniale komponuje się z mięsami, którym nadaje specyficzny zapach. Szczególnie potrawom z grilla i to dodawany zarówno do węgla czy bezpośrednio drzewa, jak i bezpośrednio do mięsa. Jałowiec to przyprawa, którą warto mieć w swojej kuchni, ponieważ poprawia ona smak i zapach wielu potraw. Wykorzystuje się ją bardzo łatwo, może być dodawana jako samodzielny dodatek, jednak można w łatwy sposób można go łączyć z marynatami.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.