Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Zdrowie dziecka > Alergie dziecięce

Dodaj grzyby

Chociaż wartość odżywcza grzybów jest niewielka, to ze względu na ich smak i zapach są niezastąpionym składnikiem wielu potraw w kuchni polskiej. Również przeważnie zawsze towarzyszą nam na przyjęciach jako jedna z podstawowych, podawanych przekąsek. Najbardziej aromatyczne są grzyby leśne: borowiki, podgrzybki, a znacznie mniej grzyby uprawne: pieczarki, boczniaki. Grzyby można dusić, smażyć, zapiekać i marynować. Grzyby marynowane podaje się najczęściej jako przekąskę do alkoholi,same lub razem z innymi marynatami. Stanowią one świetny dodatek do mięs, wędlin, tatara i sałatek. Marynowanych grzybów dodaje się też do dekoracji potraw zimnego bufetu. Jeśli mamy je marynowane w słoiczkach lub po prostu zakupione w sklepie to jedna z szybszych naszych przekąsek, wymagająca już tylko wyłożenia do miseczek. Grzyby to bardzo ciekawy dodatek, trzeba jednak pamiętać, aby elegancko je podać i mieć je ze sprawdzonego źródła. Tylko wtedy powinniśmy przygotowywać z nich potrawy.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.