Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przekąski > Kawior, elegancki i wytrawny

Dobre jedzenie na grypę

Podczas leczenia grypy niezwykle ważne jest odpowiednie jedzenie. Zazwyczaj przez pierwsze dni ma się niewielki apetyt i należy skupić się głównie na nawadnianiu, jednak potem trzeba nabrać sił i jeść. Osłabiony organizm to łatwy łup dla infekcji oraz bakterii. Najczęściej polecanym posiłkiem jest bulion – warzywny albo z kurczaka. Mogą znajdować się w nim również drobno pokrojone warzywa, ale istotne jest przede wszystkim popijanie ciepłego, nie gorącego bulionu. Dzięki niemu uzyska się rozgrzanie organizmu, nasyci się, nie będzie odczuwało się głodu i siły zostaną wzmocnione. Taki bulion można popijać przynajmniej raz dziennie.
Jeżeli w czasie grypy pojawia się mocny obrzęk gardła, wówczas warto sięgnąć po lody owocowe, stworzone z zamrożonych soków owocowych. Jest to zaskakujące, jednak ich zimno pozwoliła złagodzenie bólu, nawilżenie gardła oraz rozrzedzi śluz.
Gdy minie pierwsza niechęć do jedzenia bulion można zastąpić kanapką z kurczakiem, najlepiej ugotowanym. W kurczaku znajduje się wiele białka, które sprzyja regeneracji organizmu, skutecznie ją wzmacniając.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.