Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Układ oddechowy > Groźne zapalenie płuc

Deska serów

Wyrób serów ma swoją bardzo długą historię. Wyrób sera, przede wszystkim twarogowego, rozpoczęli u nas pasterze karpaccy. Produkowali go jednak tylko w sezonie pastwiskowym. Stosowane przez pasterzy metody przetwarzania mleka owczego oraz sposób wyrobu oszczypków przetrwał w nie zmienionej formie do dnia dzisiejszego. Sery jako przekąskę można podawać z pieczywem, owocami lub krakersami. Sery twarde z mleka krowiego to przekąska do lekkiego wina czerwonego lub słodkiego białego. Sery twarde zakwaszane czyli tzw. angielskie podaje się do lekkiego wina czerwonego lub porto. Sery twarde z masy parzonej,te do których zalicza się oszczypki podaje się z pieczywem lub w sałatkach. Na smak serów wpływa ich sposób krojenia. W zależności od rodzaju kroimy je w plasterki, słupki, trójkąty. Jako przekąskę na naszych półmiskach często kładziemy sery pleśniowe przeplatane z oliwkami. Sery to bardzo dobra przystawka ale także główny składnik wielu dań. Warto je wypróbować, bo wiele z nich ma naprawdę doskonały smak, który może zaskoczyć naszych gości.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.