Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przepisy > Roladki wołowe z omletem

Czerwone i czarne porzeczki

Porzeczki należą do rodziny agrestowatych, niewielkie krzewy na naszych działkach lub ogrodach. Owoce typu jagody, najczęściej spotykane czerwone, czarne lub rzadziej w kolorze białym. Czarne porzeczki mają bardzo dużo witaminy C, która jest niezbędna przy wchłanianiu żelaza. Skórka czarnych porzeczek zawiera składniki antybakteryjne. Napoje z czarnych porzeczek łagodzą bóle gardła. Chociaż czerwone porzeczki należą do tej samej rodziny co czarne, ich wartość odżywcza jest zupełnie inna. Czerwone są dość dobrym źródłem żelaza i błonnika. W naszych kuchniach przeważnie są przetwarzane na soki i kompoty, przy czym musimy pamiętać, że czarne zawsze powinny zostać rozcieńczone, aby zapobiegać próchnicy. Porzeczki warto również dodawać do deserów np. lodowych lub ciast i ciasteczek. W takiej formie, są naprawdę smaczne i warto je jeść. Porzeczki można jeść prosto z krzaczka, lubią je dzieci, więc warto wykorzystywać je w potrawach i deserach przygotowywanych dla nich.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.