Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przeziębienie > Zasady leczenia przeziębienia

Cytryny i ich owoce

Spośród owoców cytrusowych jedne z mniej popularnych. Cytryny mają tak ostry smak, że zazwyczaj służą tylko jako dodatek do przyrządzania sosów i napojów. Sokiem z cytryny skrapia się rybę i ciasto. Jedną lub dwiema łyżkami soku przyprawia się surówki. Większość z nas ogranicza się na ogół do takiego zastosowania cytryn. Warto pamiętać, ze sok świeżej cytryny umożliwia sporządzenie wartościowych napojów, ponieważ jest doskonałym źródłem witaminy C i dostarcza niewiele kalorii. Tradycyjnie jako lekarstwo na przeziębienie stosuje się napój z soku cytryny i miodu, rozpuszczonych w gorącej wodzie. Sok z cytryny zawiera olejek, który może przynosić ulgę w reumatyzmie, pobudzając wątrobę do wydalania z organizmu substancji toksycznych. Zazwyczaj cytryny spryskuje się dlatego pamiętajmy aby dobrze je umyć w ciepłej bieżącej wodzie, przed spożyciem lub przekrojeniem. Cytryna może być w kuchni wykorzystywana w różny sposób. Warto jednak pamiętać o tym, że jest nie tylko świetnym dodatkiem ale również może stanowić główny składnik dania czy deseru.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.