Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Przekąski > Dodaj grzyby

Cynamon czyli aromat

Cynamon to przyprawa otrzymywana z suszonej kory cynamonowca, zawierającej aromatyczny olejek eteryczny o słodko-korzennym smaku. Cynamon sprzedawany jest w kawałkach lub sproszkowany. Największe zastosowanie ma w kuchni gdzie używany jest do kompotów, marynat, potraw z ryżu, ciast (pierników, jabłeczników, szarlotek), deserów. Jest doskonałym dodatkiem do grzanego wina. Cynamon to przyprawa znana również w lecznictwie. Dzięki swoim olejkom eterycznym wykorzystywany jest również w olejkach kamforowych jako środek dobrze pobudzający rozgrzewanie. Cynamon w naszych kuchniach wykorzystywany jest bardzo często. Warto z niego korzystać, bo ma bardzo charakterystyczny smak i aromat. Kojarzony jest ze świętami, jednak używa się go w kuchni bardzo często. Cynamon w ciastach i deserach jest bardzo łatwo wyczuwalny, jednak nie przeszkadza on, ponieważ ma wyjątkowy, smaczny smak. Cynamon może być wykorzystywany również do soków np. typowo świątecznych. Wtedy nada im wyjątkowego smaku.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.