Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Warzywa i owoce > Zielone owoce gruszki

Ciasto maślano-migdałowe

Miękką kostkę Kasi do pieczenia utrzyj z 150 g cukru i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając, dodaj dwa całe jajka. Masę połącz z 250 g mąki i 50 g drobno zmielonych migdałów. Ciasto rozsmaruj na blaszce wielkości ok. 20 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Widelcem lub szpatułką zrób wzorek w formie szachownicy na całej powierzchni ciasta i posyp je całymi płatkami migdałów. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu możesz według swojego uznania polać je jeszcze wcześniej przygotowaną i wystudzoną czekoladą lub lukrem. Następnie pokrój w trójkąty i podaj na talerzykach. Takie ciasto jest idealne nie tylko do kawy czy herbaty, ale także można je jeść jako deser po obiedzie. Ciasto nie wymaga dużo pracy, bardzo prosto się je robi i szybko piecze, dlatego warto wypróbować ten przepis. Takie ciasto robi się bardzo szybko, można wypróbować ten przepis, kiedy nie mamy innego pomysłu na deser. Można go podawać z różnymi dodatkami, na pewno będzie smakowało dzieciom, bo jest słodkie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.