Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Zdrowie dziecka > Alergie dziecięce

Ciasto kokosowe

Z sześciu jajek oddziel białka od żółtek i ubij pianę na sztywno ze szklanką cukru pudru. Domieszaj delikatnie 200 g wiórek kokosowych. Przelej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze około 170 stopni na złoty kolor (około 25 min). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odwracając blachę przełóż na czystą ściereczkę. Delikatnie oderwij papier. Pozostaw do wystygnięcia. Utrzyj 150 gram margaryny z czterema żółtkami i połową szklanki cukru pudru – kremem posmaruj ciemny spód biszkoptowy, na wierzchu połóż blat kokosowy. Następnie w garnuszku rozpuść tabliczkę mlecznej czekolady, po czym delikatnie polej nią po samym wierzchu ciasta, poczekaj, aż trochę przestygnie aby móc posypać jeszcze całość wiórkami kokosowymi. Do tego filiżanka gorzkiej czekolady i można zacząć degustację. Ciasto będzie na pewno pyszne i idealnie będzie pasowało do podwieczorku lub deseru po obiedzie. Nie każdy lubi kokos, jednak w tym cieście można go polubić, ponieważ jest bardzo delikatny.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.