Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Choroby nowotworowe > Niepokojące objawy

Cebulki marynowane

Coraz częściej w naszych kuchniach sporządzamy przetwory, które potem możemy wykorzystać jako zimną przekąskę czyli marynowane cebulki. Potrzebujemy jeden kg małych cebulek, 200 ml octu, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, trzy listki laurowe, 50 g cukru, sól . Cebulki obrać, opłukać. Zagotować wodę z solą, włożyć cebulki, gotować, aż staną się szkliste. Odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików. Zagotować 300 ml wody z octem, cukrem i przyprawami. Zalać cebulki zalewą i mocno zakręcić słoiki. Aby dłużej przechowywać cebulki można pasteryzować 20 minut w temperaturze 85 stopni. Podobnie możemy zrobić przetwory z marynowanym czosnkiem. Takie przetwory na pewno świetnie sprawdzą się w długie, zimowe wieczory. Będą nie tylko przystawką ale również lekarstwem na zimowe przeziębienie. Dlatego warto wcześniej przygotować właśnie takie cebulki, żeby zamknąć je np. w słoikach i mieć do nich dostęp.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.