Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Problemy z brzuchem > Nadwrażliwość jelita cienkiego

Błyskawiczny sernik

W małej misce namocz rodzynki, możesz je zalać olejkiem zapachowym lub małą ilością czystego alkoholu. Rozpuść kostkę masła i odstaw do wystygnięcia. Natłuść formę i posyp bułką tartą, by ciasto nie przywarło do formy. Osiem jajek rozbij-białka wstaw do lodówki,a żółtka utrzyj z 2 niepełnymi szklankami cukru,wanilią i sokiem z jednej cytryny. Do mieszanki dodawaj pomału porcjami 1 kg sera i 2 torebki budyniu, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj rodzynki. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minut przykryj sernik folią aluminiową i piecz jeszcze 15 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut, później wyjmij z piekarnika. Ostudź w formie. Zimny sernik okrój ostrym nożem i ostrożnie przełóż na paterę. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce,a następnie podziel na porcje. Sernik to typowe ciasto, które zawsze jest w naszym domu podczas ważnych uroczystości. Warto szukać nowych przepisów, aby przekonać się jak inaczej może smakować.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.