Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Choroby nowotworowe > Męski nowotwór

Bazylia, zielona przyprawa

Przyprawą są liście bazylii pospolitej, rośliny pochodzącej z tropikalnych rejonów Azji oraz z Południowej Europy. Bazylia posiada aromatyczny, korzenny zapach i charakterystyczny smak. Jest bardzo popularną przyprawą w kuchni włoskiej, doskonale harmonizuje z czosnkiem i wszelkimi warzywa. Szczególnie dobrze komponuje się z sałatkami i innymi potrawami z pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli bądź grochu. Przyrządza się  z niej sos pesto i używa do dekoracji potraw. Suszona bazylia jest składnikiem mieszanek przypraw do dań duszonych oraz do pizzy. Dostępna w supermarketach zarówno w torebkach na stoiskach z przyprawami jak również w doniczkach jako świeży “kwiat”. Coraz częściej spotykana w naszych przydomowych ogródkach. Jest to jedna z najłatwiej uprawianych przypraw. Dlatego też bardzo często mamy do niej dostęp w naszej kuchni. Jeżeli nie rośnie na naszym ogródku, to na pewno możemy spotkać ją np. na kuchennym parapecie. Jej uprawa jest bardzo prosta, jednak trzeba o bazylię dbać aby często się odradzała.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.