Jesteś tutaj: szczypiorek.com.pl > Warzywa i owoce > Nektarynki czyli smaczne owoce

Awokado, moc witamin

Awokado mogą być okrągłe lub mieć kształt gruszki. Niektóre nie są większe od kurzego jaja, inne z kolei ważą kilka kilogramów. Mają też różne kolory:ciemnozielony, prawie czarny, żółty. W przeciwieństwie do innych, owoce te dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa. Tak więc kupione niedojrzałe należy kilka dni przechowywać w temperaturze pokojowej. Smaczny miąższ dojrzałego owocu awokado jest bogatym źródłem witaminy E, dobrym źródłem potasu, oraz dość dobrym źródłem witamin B2, B6, C i magnezu. Awokado podobnie jak oliwa z oliwek zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają cholesterol we krwi. Owoce awokado jadane są na surowo, w postaci przecierów i sałatek oraz używane do robienia kanapek. Smakiem przypominają nieco orzechy włoskie. Mają duże znaczenie w diecie diabetyków, gdyż prawie nie mają cukru. Awokado w ostatnim czasie stało się bardzo popularne, dlatego warto je kupić, jeżeli nie znamy jeszcze jego smaku. Warto zrobić z niego np. pastę, którą później możemy dodać na kanapki.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby komentować.